Az instant kávét (kávékivonat) őrölt, pörkölt kávéból állítják elő.
Az instant kávé csak a kávé oldható és aromás alkotóelemeit tartalmazza.
Nem tartalmaz tartósítószert vagy adalékanyagot. Az ipari eljárás lényegében megegyezik azzal a módszerrel, amelyet a kávé előkészítéséhez használnak otthon. A zöld nyers kávét megtisztítják, pörkölik, majd forró vizet adnak hozzá az extraktum előállításához. Ezt utána a termék hatóanyagainak megóvása érdekében megpárolják és óvatosan szárítják. A nyersanyagokat gondosan választják ki és jól kidolgozott gyártási eljárást alkalmaznak. A szárított termék kiváló, jellegzetes kávéaromával rendelkezik és ugyanolyan jó ízű, mint amilyen kiváló az illata.
Az instant kávé különböző mennyiségű koffeint tartalmaz a kávé botanikai és földrajzi eredetétől és az alkalmazott gyártási folyamattól függően. A koffein elősegíti a koncentrációt és javítja a hangulatot. Éppen ezért javasoljuk, hogy a kávét csak serdülők és felnőttek fogyasszák.
Az instant kávét általában forró, de már nem forrásban lévő víz hozzáadásával vagy akár hideg ivóvízzel készítik. Stimulánsként, élvezeti céllal fogyasztják. Az adagolás és a csészék mérete a hagyománytól és az egyéni módszerektől függ. A leggyakrabban használt csészék körülbelül 125 ml űrtartalmúak. Egy adag kávé körülbelül 1-2,5 g/100 ml kávékivonatot tartalmaz. Javasoljuk, hogy használjon 1 púpozott vagy 2 enyhén púpozott kanál kávéport.
Adagolás, javasolt felhasználás:
Egy adag = 1,5g
Ízlés szerinti mennyiséget tegyen egy csészébe, adjon hozzá forró vizet és keverje össze. Ízesítse kedve szerint.
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva