A lucernát elsősorban állati takarmányként ismerjük, ám pár napos csírája, amely tápanyagokban gazdag, emberi fogyasztásra is alkalmas.
Jelentőség, hatások:
A többi csíramaghoz hasonlóan a lucernacsíra is gazdag vitaminokban (K, C) és ásványi anyagokban, például folsavban és magnéziumban. Az energiatartalma nagyon alacsony.
A lucernamag csírájában kanavanin, egy potenciálisan mérgező és az immunrendszer működését gátló anyag található. Ez, a csíra fejlődése, zöldülése során nagy részben argininná, ártalmatlan aminosavvá alakul. A folyamat hátránya, hogy eközben a csírák kesernyés ízűvé válnak. Az általában fogyasztott, napi „egy salátányi” adagot szerencsére messze meghaladja a mérgezést és az autoimmun betegség tüneteit kiváltó mennyiség, így amennyiben nem fogyasztunk túl sokat belőle, nem kell tartanunk egészségkárosodástól.
Csíráztatás menete:
Áztassuk be a magokat éjszakára. Reggel öntsük le róluk a vizet, mossuk át a magokat és tegyük sötét helyre az edényt. A magokat naponta legalább kétszer (reggel, este) öblítsük le, utána ne álljanak a vízben. A kikelt csírák 3-4 nap után fogyaszthatók. A csírákat érdemes hűtve tárolni, különben megposhadnak.
Felhasználása:
A kikelt csíra magában, salátaként, szendvicsekben, zöld köretként, vagy nyers ital részeként leturmixolva fogyasztható.
Összetevők: lucernamag