Esszenciális aminósav tartalma magasabb a közönséges búzáknál és a szójánál.
A legfínomabb tejbegríz készíthető belőle!!!
A tönkölybúza legkiemelkedőbb jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy mindegyik vitaminból, ásványi anyagból többet hordoz, mint más búzák, és – a B12 kivételével – az összes B-vitamin megtalálható benne.
A közönséges búzához képest 30-50%-kal magasabb a tönkölybúza fehérjetartalma, míg szénhidrát tartalma alacsonyabb, ezért cukorbetegeknek a leginkább ajánlott gabonaféle. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló.
Magasabb zsírtartalmánál fogva jó idegnyugtató, melegítő hatása miatt áldásos és hatékony lehet rossz vérkeringésű embereknek, és segítséget nyújthat a candida elleni küzdelemben is.