Származási ország: Törökország
A bio csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra, kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez. A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is.
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C, E
Jótékony hatásai: vér koleszterinszint csökkentés, székrekedés megelőzése
Felhasználása: A humusz fő alapanyaga.
Egy közel-keleti krém, amit első sorban mártogatósként, vagy szendvicsekben szoktak fogyasztani. Elkészítési módja nagyon sokféle lehet, a legegyszerűbb változathoz csupán főtt csicseriborsó, olíva olaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket ízlés szerinti arányban egyneműre kell turmixolni és már fogyasztható is. Dúsítható pl. párolt, vagy sült zöldségekkel, ezerféle fűszerrel vagy joghurttal. Mártogathatunk bele szeletelt zöldségeket, vagy tortillát. Levesek, főzelékek készíthetők belőle. 8-10 óra áztatást igényel.
Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez