Népi hagyományok szerint aföldimogyoró, gazdag E-vitamin forrás, erőteljes antioxidáns. Támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, nagyban csökkenti a bőr sérülékenységét, valamint gyorsítja a seb gyógyulását és védi a vörösvértesteket a károsodástól.
Magas rosttartalma miatt az emésztés szempontjából is előnyös a fogyasztása, ugyanis erősíti a hasnyálmirigyet, nedvesíti a beleket, fokozza a bélmozgást, valamint kiegyensúlyozza a gyomor működését.
A, B ,C, E vitamint tartalmaz, valamint kalcium, nátrium, magnézium, réz, foszfor, kálium, cinkforrás.
Használhatjuk salátákhoz, levesekhez, zöldséges ételekhez, tésztákhoz és rizshez is.
Tehetjük még müzlibe, joghurtba vagy süteménybe is, darabolva vagy finomra darálva. De fogyaszthatjuk rágcsálni valóként, keverhetjük más magvakkal, vagy sörkorcsolyaként is fogyaszthatjuk, nyersen és pörkölve egyaránt. Érdemes kipróbálni otthon frissen pörkölni, eredménye összehasonlíthatatlan az előre pörkölt változataival.
FONTOS TUDNIVALÓ:
A földimogyoró az egyik leggyakoribb allergén, az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat, sőt, életveszélyes állapotot is előidézhet.