A hús- és zöldséglevesek megkerülhetetlen hozzávalója a petrezselyem. Gyakran használjuk húsok töltelékébe és tojásételekbe is, zöldsalátát is megszórhatunk vele.
Főképpen ételek ízesítésére használják, holott a petrezselyem rendkívül értékes gyógynövény.
A szervezet számára a téli fogyasztás nagyon előnyös, mert illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat is tartalmaz.
Gyógyerejét ezen kívül a szájüregi fertőzések kezelésekor kamatoztatták.
Magas tápértéke van, hatékony antioxidáns, mely méregtelenítésre is hasznos.
Enyhítheti az emésztési zavarokat, megszüntetheti a magas vérnyomást.
Szabályozza a vércukorszintet, ezért diabéteszesek számára is ajánlott. Enyhíti a gyulladt bőrt.
Terhesség idején, vagy gyomorfekély esetén ne használjuk, valamint vesekőtől szenvedők számára sem javasoljuk!
Étvágytalanság? Látásgondok? A petrezselyem javítja a látást és növeli az étvágyat is! Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye.
A rómaiak a leheletüket tették kellemesebbé azzal, hogy étkezés után petrezselymet rágcsáltak.
Petrezselyem pesto:
Előkészítünk 200 gramm petrezselymet, megmossuk, durvára vágjuk turmixoljuk. 200 gramm dióbelet egy napra vízben áztatunk ezután a héjukat eltávolítjuk. A fehér dióbelet szintén turmixoljuk. 100 g füstölt tofut megreszelünk és hozzáadjuk a többi összetevőhöz. 2 gerezd fokhagymát megtisztítunk és összezúzunk, majd a gépbe tesszük és az egészet összeturmixoljuk. Közben hozzáadagolunk 2 dl extra szűz olívaolajat, egy teáskanál tengeri sót, egy teáskanál frissen őrölt borsikafüvet.
Összetevők: petrezselyem* 100%