A hántolt kölest felhasználás előtt ugyanúgy, mint az egyéb magvakat, válogassuk át, vagy legalábbis pergessük át egyik edényből - másikba, hogy az esetleg még szemmel észrevehető apróbb méretű szennyeződéseket - kő, egyéb magvak, stb. - kiválogathassuk.
Szűrőkanálban, átfolyó vízzel mossuk meg. Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.
Csak egy példát a sokféle felhasználásról: reggeli köles előre "megfőzött" és a hűtőben tartott kb. négy-öt napi adag. Ebből kiszaggatva három-négy evőkanálnyit egy percig melegítve hozzáteszünk joghurtot, télen lekvárt, vagy mirelit gyümölcsöket. Egyébként szezonálisan aktuális friss gyümölcsöket. Ez a keverék kb. délig elegendő, minthogy laktat, de nem hizlal.