A szőlőmag finom őrlemény a szőlőmagliszthez hasonlóan beilleszthető a paleolit étrendbe, a különleges eljárás során csökken az omega6 tartalma. Készítése során vegyszermentesen, hidegen sajtolják a szőlőmagból az olaját, és ezt a zsírtalanított szőlőmagot őrlik finom állagú lisztté. A finom őrlemény abban különbözik a liszttől, hogy még finomabb szemcsés lisztté őrlik.
A mindennapokban ránk ható káros ingerek, anyagok - például a szennyezett víz és a levegő - , a pollen, a stressz vagy a tartósítószerek szabadgyököket termelnek a szervezetben, így károsítva egészséges sejtjeinket. A polifenolok antioxidáns hatású összetevői, melyek a szőlőmag kivonatban nagy arányban megtalálhatóak, hozzájárulnak az oxidatív folyamatok meggátolásában.
A vörös szőlőmagból készült finom őrlemény körülbelül 2000 féle antioxidánst, poliofenolt tartalmaz. Átlagos összpolifenol tartalma 2500 mg/100 g. A benne lévő polifenolok majdnem 100%-osan felszívódnak szervezetünkben a mikroőrlési eljárásnak köszönhetően. Ezzel az eljárással egy kiterített szőlőmag felületete körülbelül fél m2 lenne, ezt pedig lehetővé teszi a polifenolok nagy százalékú felszívódását.
A rutin, kaempferol, kvercetin, rezveratrol, katechin, apicatechin, antocianidok, P1, P2, B1, B2, és a B3 a legismertebb összetevői közé tartozik.
Az őrlemény por állagú, íze olyan, mint a friss szőlőmagnak. Kissé kesernyés, de nem savanyú, nem erjedt az íze.
Javasolt napi bevitel: 3-5 g/nap
Felhasználási javaslat:
Felhasználhatjuk sütésnél, a liszt kb. 3%-ának megfelelő mennyiséget adjunk hozzá, így készíthetünk vele süteményeket, palacsintát, de fonott kalács készítésénél a kakaó egy részét is kiválthatjuk vele.
A szőlőmag finom őrlemény nem csak fogyasztható, hanem kozmetikai felhasználásra is jó. Vízzel, vagy mézzel elkeverve frissítő arcpakolást készíthetünk.
Tartalmaz: 100% szőlőmag őrlemény.