Összetevők: bambuszrost
Világszerte több mint 1250 bambuszfajta található és ezek közül 100-120 fajta hajtását fogyasztják, többnyire Kelet- és Délkelet-Ázsiában. Nem energianyerés, inkább kedvező élettani hatása miatt szokás fogyasztani, ugyanis a bambusz hajtása kalóriában szegény, de rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ahogy nő a hajtás, a rosttartalma egyre is emelkedik, amitől a bambusz keményebb és ellenállóbb lesz.
Jelentőség, hatások:
A bambusz többféle rostot tartalmaz, köztük cellulózt, hemicellulózt és lignint. Ezek nagy mennyiségű vizet kötnek meg és fokozzák a bélmozgást. Növelik a teltségérzetet, így kevesebb étel elfogyasztása után is jóllakottnak érezhetjük magunkat.
Felhasználás:
Naponta 10 g (kb. púpozott evőkanál) felnőtteknek. Ne feledjen elegendő mennyiségű folyadékot inni! Ízlés szerint keverhető ételekbe, italokba, pl. müzlibe, süteménybe, kenyérbe, szószokba.