A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak (vas) köszönheti, nem mesterséges színezéknek.
Jelentőség, hatás:
A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk fel kézi sózásra, az így bevitt ásványi anyagok mennyisége szinte egyenlő a nullával. Azoknak, akiknek egészségügyi probléma miatt ügyelniük kell a sóbevitelükre, Himalaya sóból sem fogyaszthatnak mértéktelenül, illetve akinek orvosa jódozott konyhasót ajánlott, inkább azt válassza, hiszen a Himalaya só nem tartalmaz jódot (vagy más forrásból kell fedeznie a napi jódbevitelét).
Felhasználása is megegyezik a közönséges konyhasóéval, nincs semmilyen mellékíze, hasonlóképpen oldódik. Táplálkozási célokon kívül is használható, például fürdősó keverékekben is előfordul Himalaya só.
Összetevők: himalájai só