A sörélesztőpehely a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombából készül, amelyet hőkezeléssel és szárítással inaktívvá tesznek. Így kelesztésre a sörélesztőpehely nem alkalmas, de magas fehérje-, vitamin és ásványi anyagtartalma miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
Jelentőség, hatások:
A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminokban (főleg B12-vitamonban) kifejezetten gazdag, az ásványi anyagok közül pedig cink- és szeléntartalma kiemelendő.
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.