Krémesen lágy szezámmagos, enyhén füstös tunki, kapribogyóval megbolondítva.
Joker - a görög nyárestékre hangolva
Mindenki emlékében megvan AZ A BIZONYOS NYÁR, amelyik emlékét örökre a szívébe zárta. Egy nyaralás, ahol megismer, felfedez egy új kultúrát, kipróbál új ízeket, beleveti magát a tavernák forgatagába. Mások a színek, más illatokat hoz a nyáresti szellő, átjár minket a hangulat. Ezt a két mondatot 20 perce fogalmazom, olyan nehéz leírni, milyen komplex érzés is az, amit általában annyival nyugtázunk, hogy: “itt tudnék élni”. :) Nekünk Görögország az egyik olyan hely a világon, ahol “tudnánk élni”, és mindez az első közös görög nyaralásunkhoz kapcsolódik Santorini szigetén.
Aki valaha járt már ott, az tudja, hogy Imerovígli-ben kinézni az ablakon olyan látvány, amihez egy élet is kevés, hogy megszokd, Oia-ban naplementét nézni pedig olyan érzés, amiben ha egyszer részed volt, akkor utána nagyon nehéz visszaszokni a társasházi tűzfalak látványára.
És mégis, erről az utazásról a legjobban a fava hiányzott nekünk, a tradicionális görög sárgaborsókrém.
Te ettél már fava-t? Ha igen, akkor tudd, hogy ez nem fava, ne ugyanarra az ízre számíts! Ha még nem, akkor azt kell mondanom, hogy ilyen finom fava-t, mint a Joker még soha életedben nem kóstoltál, ezt garantálom, és szerintem egy görög is megnyalná utána mind a tíz ujját. Hiszen a mi szabályaink is ugyanazok, mint a görögöké: tartósítószer, színezék, mesterséges aroma, cukor nem kerülhet bele, csak mediterrán zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, olajos magvak, víz, és sok-sok szeretet. Na persze az is igaz, hogy odakint kicsit máshogy készül: Ők tesznek a tetejére lilahagymát. Mi meg teszünk bele burgonyát, sörélesztőpelyhet, tahinit, kapribogyót is, ettől kevésbé lesz domináns benne a sárgaborsó. De az íze… Na az valami csoda. Az első perctől kezdve szerelem mindkettőnknek, pont, mint a görög nyáresték.
Szóval, ahogy a kedvenc tavernádban mondanák: Kali orexi! ;)
Összetevők: burgonya, tahinikrém (szezámmag), sárgaborsó, kapribogyó, sörélesztő pehely, kapribogyó ecetes lé, só, fokhagyma, füstölt paprika, kurkuma.