Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi szükséges mennyiség többszörösét is képes előállítani. Ugyanakkor számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya. Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként is találhatunk róla írásokat. Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, és a bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj ,és a bőr erősítésére.
Antibiotikum kúra esetén a probiotikumok pótlása mellett a B7-vitamin pótlására is figyelni kell, ugyanis a hasznos bélbaktériumok elpusztulásával a B7-vitamin szintje is lecsökken a szervezetben.
A biotin az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:
- Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
- Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
- Részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.
- Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- Hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntartásához.
- Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához
Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.
Összetevők: térfogatnövelő szer: dikalcium-foszfát, d-biotin, tömegnövelő szer: mikrokristályos cellulóz, csomósodást gátló anyag: szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, emulgeálószer: karboxil-metil-cellulóz, fényező anyag: cellulóz borítás.