Blog

Cumi: Áldás, vagy átok?

2024.03.19 10:30
Cumi: Áldás, vagy átok?

A cumi egy olyan általános eszköz a szülői arzenálban, amelyet szerte a világon használnak, hogy megnyugtassák és vigasztalják a csecsemőket és kisgyermekeket.

A cumizásnak számos előnye ismert, amelyek az életkor előrehaladtával változhatnak. Csecsemők és kisgyermekek esetében a cumisüveg vagy cumi használata segíthet nyugtatni és megnyugtatni őket, különösen alvás előtt vagy stresszes helyzetekben. Itt van néhány előny, amelyeket a cumizás nyújthat:

  1. Nyugtatás és megnyugvás: A cumizás természetes reflex a csecsemőknél, ami segít megnyugtatni őket. A szopómozgás összefügg a nyugalom érzésével és segíthet a csecsemőnek elaludni.

  2. Fájdalomcsillapítás: Kutatások kimutatták, hogy a cumizás csökkentheti a fájdalom érzékelését, például oltások vagy orvosi beavatkozások során.

  3. Fejleszti az állkapocs és a száj izmait: A cumizás segíthet a száj és az állkapocs izmainak fejlesztésében, ami előkészíti a szilárd ételek fogyasztását és a beszéd készségek fejlődését.

  4. Megnyugtató hatás a csecsemők számára, akiknek fokozott szopási igénye van: Egyes csecsemőknek nagyobb szükségük van a szopásra, mint másoknak. Ebben az esetben a cumi nyújthatja azt a kiegészítő megnyugvást, amelyre szükségük van.

  5. Segíthet a fülfájás megelőzésében repülés közben: A cumizás - akár cumisüvegből, anyamellről, vagy cumiról történik - segíthet egyenlíteni a nyomást a fülben, különösen leszálláskor, amikor a nyomáskülönbség fülfájást okozhat.

 

A cumizásnak, bár számos előnnyel járhat a csecsemők és kisgyermekek számára, vannak ismert hátrányai is, különösen ha hosszabb ideig folytatódik. Fontos, hogy a szülők és gondozók tudatosak legyenek ezekről a potenciális kockázatokról, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a cumi használatával kapcsolatban. Az alábbiakban néhány cumizással kapcsolatos hátrányt sorolunk fel:

  1. Fogazati problémák: Hosszú távú cumizás esetén a gyermek fogainak és állkapcsának fejlődése károsodhat. Előfordulhat például, hogy a fogak előre vagy oldalra billennek, ami befolyásolhatja a harapás normális fejlődését.

  2. Beszédfejlődési késlekedés: A cumi állandó használata esetén előfordulhat, hogy a gyermek kevesebbet beszél, mivel a szájában lévő cumi akadályozza a beszédgyakorlást. Ez késleltetheti a beszédkészség fejlődését.

  3. Fül- és középfülgyulladások kockázata: Néhány tanulmány összefüggést talált a cumizás és a fülgyulladások gyakoribb előfordulása között. A cumizás során a fülkürtben lévő nyomásváltozások elősegíthetik a folyadék visszajutását a középfülbe, ami fertőzéshez vezethet.

  4. Szoptatási problémák: Korai életkorban a cumi használata zavarhatja a szoptatásra való átállást, különösen ha a csecsemő még nem sajátította el hatékonyan a szopási technikát. Ez zavart okozhat az anya és a gyermek közötti szoptatási kapcsolatban.

  5. Emocionális függőség: Ha a gyermek túlzottan a cumira támaszkodik nyugtatásként, nehezebben tanulhatja meg az önszabályozás más formáit. Ez az emocionális függőség később nehezítheti az elválást a cumitól.

  6. Éjszakai ébredések: Gyakori, hogy a cumit használó gyermekek éjszaka többször is felébrednek, mert elvesztik a cumijukat, és segítséget kérnek annak visszahelyezésében. Ez zavarhatja a gyermek és a szülő alvását egyaránt.

A cumizásról való leszoktatás ideális időpontja gyermekenként eltérő, de általános ajánlás, hogy az első életév végére vagy a második életév elejére próbálják meg a szülők fokozatosan megszüntetni a cumi használatát, hogy minimalizálják a fent említett hátrányokat. Mindig fontos a szülőknek és a gondozóknak egyensúlyt találniuk a cumizás nyújtotta előnyök és lehetséges hátrányok között.


A cumik különböző típusai és azok anyagai széles választékban érhetőek el a piacon, lehetővé téve a szülők számára, hogy megtalálják a gyermekük számára legmegfelelőbb opciót. A cumik általában két fő részből állnak: a szívókából, amit a gyermek szájába vesz, és egy pajzsból, ami megakadályozza, hogy a gyermek túl mélyre vegye a cumit a szájába. Itt van néhány a leggyakoribb típusú cumik és azok anyagai:

  1. Anyagok szerint
  • Latex: A latex cumik puha, rugalmas és természetes anyagból készülnek. Hátrányuk, hogy idővel elhasználódhatnak, és néhány gyermek allergiás lehet a latexre.

NUK For Nature latex cumi 0–6 h 2 db bézs
https://babamamakozpont.hu/NUK-For-Nature-latex-cumi-06-h-2-db-bezs

 NUK For Nature latex cumi 0–6 h 2 db bézs

 

  • Szilikon: A szilikon cumik tartósabbak és könnyebben tisztíthatók, mint a latex változatok. Nem tartalmaznak allergéneket, így allergiás gyermekek számára is biztonságosak. Általában keményebbek, mint a latex cumik.

  • Gumi: Természetes gumi anyagból készült cumik is elérhetőek, amelyek puha és rugalmas alternatívát kínálnak. Ezek a cumik latexre hasonlítanak, de gyakran teljesen természetes anyagokból állnak.

  1. Formák és tervezés szerint
  • Ortodontikus: Az ortodontikus cumik úgy lettek tervezve, hogy minimalizálják a fogazati problémák kockázatát. Alakjuk a szájpadlás természetes ívét követi, segítve ezzel az állkapocs helyes fejlődését.

  • Kerek vagy cseresznye alakú: A kerek vagy cseresznye alakú cumik hagyományos kialakításúak, és a mellbimbóra emlékeztető formájuk van. Ezek lehetnek kényelmesek azoknak a gyermekeknek, akik szívesebben fogadják el ezt a típust.

  • Szimmetrikus: Ezek a cumik azonosak minden oldalról, tehát nincs "felfelé" vagy "lefelé", ami megkönnyíti a gyermek számára, hogy helyesen használja a cumit.

  1. Speciális igényekre tervezett cumik
  • Ventillált: Néhány cumi különleges ventilációs rendszerrel rendelkezik, hogy csökkentse a nyálkahártya elleni nyomást és megakadályozza a bőrirritációt.

  • Éjszakai: Néhány cumit úgy terveztek, hogy sötétben világítson, lehetővé téve ezzel a szülők és a gyermek számára, hogy könnyebben megtalálják azt éjszaka.

Difrax sötétben világító cumi Natural 12+
https://babamamakozpont.hu/Difrax-sotetben-vilagito-cumi-Natural-12

Difrax sötétben világító cumi Natural 12+

 

Mikor cumit választasz, fontos figyelembe venni a gyermek korát, szopási szokásait, és azt, hogy milyen típusú cumi tűnik a legkényelmesebbnek és legmegfelelőbbnek számára. Ajánlott orvos vagy szakértő véleményét is kikérni, különösen, ha a gyermeknek speciális igényei vannak.