Blog

A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 1.

2023.09.21 13:44
A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 1.

A terhesség egy csodálatos és egyben kihívásokkal teli időszak minden nő életében. A kilenc hónap, amely alatt egy kis ember fejlődik és nő az anyaméhben, egyedi és meghatározó élmény, amely életre szóló emlékeket hagy hátra. Blogsorozatunkban bepillantást nyerhetsz a terhesség három fő szakaszába, az úgynevezett trimeszterekbe, és megismerkedhetsz a kihívásokkal, változásokkal és csodákkal, amelyeket mindegyik magában hordoz.

A trimeszterek egy 40 hetes terhesség időbeli felosztását jelentik három körülbelül egyenlő időszakra.

A csodálatos, de egyben sokszor aggodalmakkal teli első trimeszter

Az első trimesztert gyakran nevezik a terhesség "láthatatlan" szakaszának, mivel a fizikai változások kevésbé nyilvánvalóak a külvilág számára. Ennek ellenére ebben az időszakban zajlanak a legfontosabb fejlődési folyamatok, amikor is a magzat alapvető szervei kialakulnak. Ebben a bejegyzésben mélyebben beleásunk magunkat ebbe az izgalmas és gyakran hullámzó érzelmi időszakba, ahol az öröm, a bizonytalanság és a remény kéz a kézben jár.

Első trimeszter (1-12 hét): Ez az időszak az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítva a 12 hétig tart. Ebben a trimeszterben történik a legtöbb fejlődési változás a magzatban. Az első pár hétben a petesejt megtermékenyül, beágyazódik az anyaméhbe, és kialakul a placentával együtt az embrió. Az első trimeszter végére a magzatnak már kialakulnak a legfontosabb szervei, az arcán láthatóvá válnak a fülkagylók és az orra, valamint a kis karok és lábak is megjelennek.

A várandósság első trimeszterében a hormonális változások és a magzat fejlődése következtében számos tünet alakulhat ki. Ezen tünetek jelentkezése és intenzitása nőről nőre eltérő lehet. Néhány gyakori tünet a következő:

  • Megváltozott menstruációs ciklus: A legtöbb nő számára az első jele a terhességnek az elmaradt menstruáció.
  • Mellérzékenység és duzzanat: A hormonális változások miatt a mellek érzékennyé, feszessé válhatnak.
  • Fáradtság: Sok nő rendkívüli fáradtságot tapasztal az első trimeszterben.
  • Hányinger és hányás: Ismertebb nevén "reggeli rosszullét", bár bármikor jelentkezhet napközben.
  • Megváltozott szaglás: Sok nő érzékenyebbé válik bizonyos szagokra, és ez hányingert is okozhat.
  • Gyakori vizelési inger: A megnövekedett vérmennyiség és a húgyhólyagot nyomó méh miatt a nőknek gyakrabban kell vizelniük.
  • Étel utáni vágyak vagy undor: Egyes nőknél különös étel iránti vágyak vagy éppen undor alakulhat ki.
  • Pecsételő vérzés: Néhány nőnél a megtermékenyített petesejt beágyazódása során rózsaszín vagy barnás folyás jelenik meg.
  • Hőemelkedés: Az alaphőmérséklet emelkedhet a terhesség alatt.
  • Feszülő érzés a hasban: A méh növekedése miatt enyhe feszülő vagy görcsölő érzés tapasztalható.
  • Szájszárazság és fokozott nyálmirigy működés.
  • Pattanások: A hormonváltozások hatására bőrproblémák léphetnek fel.
  • Fejfájás: Néhány nő fejfájást tapasztal, amit a hormonális változások okoznak.
  • Hangulatingadozások: A hormonváltozások hatására érzelmi hullámzás léphet fel.
  • Székrekedés és puffadás: A hormonok befolyásolják az emésztőrendszert, ami székrekedést és puffadást okozhat.

Ezek csak a leggyakoribb tünetek, és sok nő csupán néhányukat tapasztalja, míg mások szinte mindegyikkel találkoznak. Ha egy nő gyanítja, hogy terhes lehet, fontos, hogy minél hamarabb konzultáljon orvosával vagy szakemberrel és végezzen terhességi tesztet.

 

Pregnancy test

Vizsgálatok az első trimeszter alatt

Magyarországon a terhes nők gondozása során számos kötelező és ajánlott vizsgálatot végeznek a magzat és az anya egészsége érdekében. A terhesgondozási protokollok változhatnak az idők folyamán, íme egy általános áttekintés az ismert vizsgálatokról:

  1. Pozitív terhességi teszt utáni konzultáció: A kezdeti konzultáció során a nőgyógyász elvégez egy belső ultrahangvizsgálatot, hogy megállapítsa a terhesség helyét és idejét.
  2. Vér- és vizeletvizsgálat: A vérképből kiderül a vércsoport, Rh-faktor, vashiány, vércukorszint és a különböző fertőzések (pl. toxoplazmózis, rubeola, szifilisz, HIV, hepatitis B és C) jelenléte vagy hiánya.
  3. Nőgyógyászati kenet: Cervikális rák és egyéb fertőzések kiszűrése céljából.
  4. Korai ultrahang: A terhesség korának és a magzat életképességének meghatározására.
  5. NT (nyakredő) szűrés: 11-13. hét között elvégzett ultrahangvizsgálat, amely során a magzat nyakában lévő bőralatti folyadék mennyiségét mérik. Ezzel genetikai eltéréseket, pl. Down-szindrómát próbálnak kiszűrni.

Az NIPT (non-invasive prenatal testing) egy nem-invazív prenatális vizsgálat, amely a várandós anya vérében megtalálható szabad keringő placentális (magzati) DNS alapján képes kiszűrni bizonyos genetikai rendellenességeket. Mivel ez a teszt nem jár beavatkozással és minimális kockázattal jár mind az anya, mind a magzat számára, ezért "nem-invazív"-ként hivatkoznak rá.

Az NIPT teszt előnyei:

  • Nagy pontosság: Az NIPT nagyon pontos eredményeket ad bizonyos genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma (triszómia 21), Edwards-szindróma (triszómia 18) és Patau-szindróma (triszómia 13) esetében.
  • Korai időpontban végezhető: Az NIPT-t már a terhesség 10. hetétől el lehet végezni.
  • Alacsony kockázat: Mivel csak egy egyszerű vérvétellel jár, nincs kockázata a magzatra nézve, ellentétben az amniocentézissel vagy a chorionboholy-biopsziával.

Fajtái: Az NIPT tesztek közötti különbségek leginkább az analizált genetikai rendellenességek számában és a teszt laboratóriumi módszertanában mutatkoznak meg. Számos cég és laboratórium kínál NIPT teszteket, és a kínált szolgáltatások, az érzékenység és a specifitás változhat.

Kinek ajánlott elvégeztetni? Az NIPT tesztet elsősorban az alábbi csoportokban lévő várandós anyáknak ajánlják:

  • Idősebb kismamák: Azoknak a nőknek, akik a terhesség idején 35 év felettiek, mivel náluk nagyobb a kockázata bizonyos genetikai rendellenességeknek.
  • Pozitív szűrési eredmény: Azoknak a kismamáknak, akiknél az első vagy második trimeszterben elvégzett ultrahangos és/vagy véralapú szűrővizsgálat pozitív eredményt mutatott.
  • Korábbi terhesség: Ha korábban már volt olyan terhességük, amelyben genetikai rendellenességet állapítottak meg.
  • Örökletes kockázat: Ha az anyának vagy az apának örökletes betegsége van vagy genetikai rendellenesség hordozója.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az NIPT nem helyettesíti az ultrahangos vizsgálatokat vagy más, részletesebb genetikai teszteket. Ha az NIPT pozitív eredményt mutat, azt általában további invazív tesztekkel erősítik meg.

Ezen kívül a nőgyógyász a terhesség alatt több alkalommal is vizsgálhatja a várandós anyát, hogy ellenőrizze a méhszáj állapotát, az anya vérnyomását és a magzat helyzetét. Az országonkénti különbségek és a változó orvosi gyakorlatok miatt mindig az aktuális orvos vagy egészségügyi intézmény ajánlásait és protokolljait kell követni.

 

Amit mindenhova magaddal kell vinned: a várandós kiskönyv

A várandós kiskönyv Magyarországon a terhes nők számára készült nyilvántartó dokumentum, mely részletesen követi a várandósság alatti orvosi vizsgálatokat, tanácsokat és egyéb fontos információkat tartalmaz. Ez a kiskönyv segíti az orvosokat, védőnőket és a kismamát abban, hogy nyomon kövessék a terhesség alatti fejlődést és az egészségi állapotot.

Néhány fontos jellemzője a várandós kiskönyvnek:

  1. Adatlap: A kismama alapvető adataival: név, születési idő, lakcím stb.
  2. Menstruációs és szülési adatok: Az utolsó menstruáció első napjától számított terhességi hét, előző terhességekkel és szülésekkel kapcsolatos információk.
  3. Orvosi vizsgálatok: A terhesség alatti orvosi vizsgálatok eredményei, ultrahangok, laboratóriumi eredmények stb.
  4. Védőnői látogatások: A védőnő által elvégzett otthoni látogatások adatai és megjegyzései.
  5. Tájékoztatások: Az egészséges terhességről, a szülésről és a csecsemőgondozásról szóló tanácsok és információk.
  6. Oltások és gyógyszerek: A terhesség alatt beadott oltások és az esetlegesen szedett gyógyszerek nyilvántartása.

A várandós kiskönyvet általában az első nőgyógyászati vizsgálat után kapja meg a kismama a védőnőtől, a terhesség megerősítése után. Ezt követően minden orvosi vizsgálat és védőnői látogatás során frissítik és kiegészítik a benne található adatokat.

A várandós kiskönyv a kismamák számára fontos dokumentum, mivel egy helyen összegyűjti az összes releváns információt a terhességükkel kapcsolatban, és segítséget nyújt a várandósság alatti fejlődés és egészségi állapot nyomon követésében. Ezenkívül a szülészeti osztályon is hasznos információkat nyújthat a szülésznőknek és orvosoknak.

 

Védőnők szerepe

Magyarországon a védőnőnek fontos szerepe van a várandósság alatt, és a születés utáni időszakban is. A védőnő a család és az egészségügyi rendszer közötti kapocs, és feladatai közé tartozik a terhes nők, az újszülöttek, a csecsemők és a kisgyermekek egészségének és jólétének elősegítése és monitorozása.

A várandósság alatt a védőnő:

  1. Tájékoztatást nyújt: Segít a terhes nőnek információt szerezni a várandósságról, a szülésről, az anyaságról és az újszülött ellátásáról. Tanácsot ad az egészséges életmóddal, táplálkozással, fizikai aktivitással és a terhesség alatti dohányzás, alkohol és drogok kockázataival kapcsolatban.
  2. Látogatások a terhes nő otthonában: A védőnő több alkalommal is ellátogat a terhes nő otthonába, hogy tájékozódjon az otthoni környezetről és az esetleges szociális problémákról, valamint hogy támogatást és tanácsokat nyújtson.
  3. Kapcsolattartás az egészségügyi rendszerrel: A védőnőnek szoros a kapcsolata a nőgyógyászokkal, a háziorvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel, így ő segíthet a kismamának a szükséges vizsgálatok, oltások és egyéb egészségügyi szolgáltatások igénybevételében.
  4. Születés utáni segítség: A védőnők segítséget és támogatást nyújtanak az újszülött ellátásában, a szoptatásban és a csecsemőgondozásban. Segítenek az anyának az újszülöttel való kapcsolat kialakításában és a szülés utáni depresszió megelőzésében.

Magyarországon a védőnői látogatások gyakorisága változó lehet, de általában a várandósság alatt a védőnő többször is ellátogat a terhes nő otthonába. A védőnőt a terhesség megállapítása után kell felkeresnie a kismamának. Az otthoni látogatások mellett sok védőnői szolgálat rendelkezik irodai órákkal is, ahol a terhes nők személyesen is konzultálhatnak a védőnővel.

A védőnői látogatások gyakorisága, időpontja és tartalma az egyéni szükségleteknek és körülményeknek megfelelően módosítható.


Az 13. héten az első trimeszter véget ér, de az utazás csak most kezdődik. Bár ez az időszak a kihívásokkal teli kezdetek és az új érzések kavalkádját hozza magával, ezek az élmények készítenek fel minket a későbbi trimeszterek kalandjaira. Ahogy a kis magzat növekszik és fejlődik, úgy változik és alakul a kismama is, készen állva arra, hogy új fejezeteket írjon ezen csodálatos utazás könyvében.

 

A Babamamaközpont oldalán számos terméket találsz, amely segít ezen a csodálatos utazáson Téged, és a benned növekvő magzatot is. 

Ajánljuk figyelmedbe az alábbi termékeinket:

  • Vitaminok, ásványi anyagok:

Jutavit magzatvédő terhesvitamin 60 db

https://babamamakozpont.hu/Jutavit-magzatvedo-terhesvitamin-60-db

Jutavit

 

FSC b12 vitamin tabletta 1000mg 90 db

https://babamamakozpont.hu/FSC-b12-vitamin-tabletta-1000mg-90-db

 FSC

 

 

  • Reggeli émelygés ellen:

Fitodry gyömbér gyökér 50 g

https://babamamakozpont.hu/Fitodry-gyomber-gyoker-50-g

Gyömbér