Blog

A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 2.

2023.09.25 10:00
A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 2.

A második trimeszter gyakran a terhesség "virágzó" időszakaként van emlegetve, egy olyan periódusként, amelyben a kismama testi és érzelmi változásai a csúcson vannak. Ebben a bejegyzésben elmerülünk ebben a különleges trimeszterben, hogy jobban megismerjük annak csodáit és kihívásait, miközben útmutatást nyújtunk azoknak a változásoknak az értelmezéséhez, melyek a várandósság ezen izgalmas szakaszában történnek.

Második trimeszter (13-27. hét)

Ebben az időszakban a magzat gyorsan növekszik, az arc, az ujjak és az ujjlenyomatok kialakulnak, és a szemek is elkezdenek mozogni. A második trimeszter végére a magzat hallja a körülötte lévő hangokat, és válaszol is az ingerlésre. Az anya ebben az időszakban általában már érzi a magzat mozgását, amit gyakran "rugdosásnak" neveznek. A második trimeszter sok nő számára a legkellemesebb, mivel a kezdeti terhességi tünetek, mint a hányinger, jellemzően enyhülnek, de a nagyobb has okozta kényelmetlenségek még nem jelentkeznek.

A második trimeszterben tapasztalható változások és tünetek között a következők szerepelnek:

  • Has növekedése: A méh és a magzat növekedése miatt a has láthatóan nő.
  • A magzat mozgása: Ebben az időszakban a kismamák gyakran éreznek először kisebb dobbanásokat vagy rugdosásokat, amik a magzat mozgásai.
  • Feszülő érzés a hasban: A bőr nyúlása és a méh növekedése miatt.
  • Bőr változások: A megnövekedett hormonszint miatt sötétedhet a bőr a hason (linea nigra), mellbimbó körül, és arcon (chloasma). A hasi bőrön striák (terhességi csíkok) is megjelenhetnek.
  • Mellváltozások: A mellek tovább növekednek és előkészülnek a szoptatásra. A mellbimbók sötétebbek és érzékenyebbek lehetnek.
  • Légzési változások: A megnövekedett vérmennyiség és a táguló méh miatt néhány kismama nehezebben veszi a levegőt.
  • Emésztési problémák: A méh növekedése miatt a gyomor és a belek összenyomódnak, ami gyomorégést, savtúltengést vagy székrekedést okozhat.
  • Fogínyvérzés és orrvérzés: A megnövekedett vérellátás miatt könnyebben előfordulhat fogínyvérzés fogmosás közben, és egyes nők orrvérzést is tapasztalnak.
  • Lábgörcsök: Különösen éjszaka előfordulhatnak görcsök, különösen a lábikrákban.
  • Hátfájás: A növekvő has és a hormonális változások, amelyek lazítják az ízületeket, hátfájást okozhatnak.
  • Vizesedés: A lábak, kezek és az arc duzzadhatnak a fokozott vérmennyiség és a testben rekedt folyadék miatt.
  • Hasi feszülés és görcsök: A méh növekedésével járó normális feszülés, vagy a méh összehúzódásai (Braxton Hicks-kontrakciók) miatt.
  • Hólyag- és húgyúti problémák: Gyakoribb vizelési inger és húgyúti fertőzések kockázata nő.

Ezen kívül sok nő közérzet javulását tapasztalja ebben az időszakban, és a terhesség "mézesheteiről" is beszélnek ezen tünetek ellenére. Mindenesetre, ha valamelyik tünet túlságosan erős vagy aggasztó, fontos, hogy a kismama konzultáljon orvosával.

 Várandósság, második trimeszter

Vizsgálatok a második trimeszter alatt

  1. 20 hetes, úgynevezett genetikai ultrahang: A magzat szerveinek, fejlődésének és a méhlepény helyzetének ellenőrzésére.
  2. Orális glükóz tolerancia teszt (OGTT), másnéven terheléses vércukor vizsgálat: 24-28. hét között elvégzett teszt a terhességi cukorbetegség kiszűrésére.
  3. Vizeletvizsgálat: Fejlesztési rendellenességek és vesebetegségek kiszűrése céljából.
  4. Fogorvosi vizsgálat: Amennyiben az első trimeszter alatt nem került rá sor, érdemes minél hamarabb elvégeztetni.

A 27. hét végén a második trimeszter zárul, és vele együtt a terhességnek az a szakasza, melyet sokan a legkellemesebbnek és legmeghatározóbbnak tartanak. Ezen időszak alatt a kismama nemcsak saját testének csodáit tapasztalja meg, hanem a magzat növekedését és mozgásait is egyre intenzívebben érzékeli. Ahogy a kaland folytatódik, az utazás harmadik és utolsó trimeszterébe lépünk, amely a felkészülés időszakát és a várva várt találkozást hozza el. Az előttünk álló kihívások és örömök ígérete vezet minket ezen csodálatos út következő állomásához.

Ez a kellemes időszak kifejezetten alkalmas arra, hogy időben elkezdjük beszerezni a babaszoba bútorait, babaápolás kellékeit, mindent, amire szükségünk lehet az elkövetkezendő időszakban.

Nézz körül a Babamamaközpont oldalán, ahol számos nélkülözhetetlen baba-mama terméket találsz!

 

Todi Classic babaszoba szett 2.

https://babamamakozpont.hu/Todi-Classic-babaszoba-szett-2

 Todi Classic babaszoba szett

 

Digitális video bébiőr Avent Baby SDC845/52

https://babamamakozpont.hu/Digitalis-video-bebior-Avent-Baby-SDC845-52

 Avent Baby Digitális bébiőr

 

Neno BELLA Elektromos mellszívó

https://babamamakozpont.hu/Neno-BELLA-Elektromos-mellszivo

 Neno Bella Elektromos mellszívó