Blog

A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 3.

2023.09.29 10:00
A várandósság csodái: Kilenc hónap, ezer érzelem 3.

A harmadik trimeszter a terhesség végső és talán legizgalmasabb fejezete, amikor a készülődés és a várakozás láza egyre intenzívebbé válik. Az utolsó hetek, amelyek a magzat fejlődésének befejezését és a szülésre való felkészülést jelentik, testileg és érzelmileg egyaránt kihívást jelentenek. Miközben a kismama testén látható változások a közelgő nagy napra utalnak, a leendő anyák és apák szívét az elvárások és a remény tölti meg. Ebben a bejegyzésben közelebbről is megvizsgáljuk ezt a különleges időszakot, a harmadik trimeszter mindennapi csodáit és kihívásait, hogy segítsünk az olvasóknak teljes mértékben átélni és megérteni ennek az időszaknak a varázsát.

Harmadik trimeszter (28-40. hét)

A harmadik trimeszterben a magzat folyamatosan fejlődik és növekszik, míg el nem éri a születéshez szükséges méretet és érettséget. A tüdő fejlődik, hogy a levegő lélegzésére képes legyen, a csontok megerősödnek, és a magzat egyre több zsírt tárol. Az anya ebben az időszakban a has növekedésével és a magzat elhelyezkedésével kapcsolatos kényelmetlenségeket tapasztalhat. A harmadik trimeszter vége felé sok nő kezd előkészülni a szülésre, és a magzat is "lefelé" fordul a medencében, hogy készen álljon a születésre.

A harmadik trimeszter a várandósság utolsó szakasza, amely a 28. héttől a szülésig tart. Ebben az időszakban a kismama testében bekövetkező változások és tünetek a magzat növekedése és a közelgő szülés előkészületeinek következményei. Az alábbiakban olvasható néhány tünet és változás, ami a harmadik trimeszterben gyakori:

  • Nagyobb has: Ahogy a magzat növekszik, a kismama hasa is egyre nagyobb lesz.
  • Megnövekedett hátfájás: A magzat súlyának és helyzetének változása miatt a hátfájás súlyosbodhat.
  • Légszomj: A táguló méh nyomja a diafragmát, ami légzési nehézséget okozhat.
  • Gyakori vizelési inger: A magzat a hólyagra gyakorolt nyomása miatt.
  • Sűrűbb Braxton Hicks-kontrakciók: Ezek az előszülési összehúzódások gyakoribbá válhatnak, de általában fájdalommentesek.
  • A magzat "lesüllyed": Ahogy a szülés közeledik, a magzat feje a medence irányába mozdul, ami megkönnyebbülést hozhat a mellkas területén, de fokozott nyomást okozhat a medencében.
  • Nyákszerű, vércsíkos váladék: Ez a méhszáj záródását biztosító nyákdugó, ami a szülés előtt távozik.
  • Puffadás és vizesedés: Különösen a kézben, lábfejben és az arcon.
  • Nehézség és kellemetlen érzés alváskor: A kényelmes alvópozíció megtalálása nehezebb az egyre nagyobb has miatt.
  • Változó étvágy: Néhány nőnek csökken az étvágya a gyomor térfogatának csökkenése miatt, míg másoknak megnő.
  • Gyomorégés és emésztési problémák: A méh által a gyomorra gyakorolt nyomás miatt.
  • Lábgörcsök, vénás panaszok: Különösen az esti órákban.
  • Mellváltozások: A mellek tovább növekednek, előkészülnek a szoptatásra, és előfordulhat, hogy kolosztrum (előtej) szivárog belőlük.
  • Nagyobb érzékenység: Az orr, a fogíny és a húgyúti rendszer is érzékenyebbé válhat.

A harmadik trimeszterben a kismama rendszeresen érzi a magzat mozgását. Ha a mozgások számában változás következik be, vagy egyéb aggasztó tünetek jelentkeznek, mindenképpen orvosi konzultáció ajánlott. A harmadik trimeszter közeledtével a kismamának rendszeresen kell orvoshoz járnia, ahol ellenőrzik a magzat fejlődését és a kismama egészségi állapotát a közelgő szülésre való felkészülés érdekében.

Várandósság, 3. trimeszter

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben

  1. Genetikai ultrahang: Szükség esetén a magzat fejlődésének, méretének és a méhlepény állapotának ellenőrzésére.
  2. Vér- és vizeletvizsgálatok: Az anaemia és a preeclampsia kockázatának ellenőrzésére.
  3. Strep B teszt: A Streptococcus agalactiae (GBS) baktérium jelenlétének ellenőrzésére, ami a újszülött fertőzésének kockázatát jelentheti.
  4. CTG (kardiotokográfia) vagy NST (non-stressz teszt): A magzat szívverésének és a méh összehúzódásainak ellenőrzése, különösen a várandósság vége felé vagy komplikációk esetén.

A harmadik trimeszter lezárultával elérkezünk a terhesség csodálatos utazásának véghajrájához, a szüléshez. Ebben az időszakban a kismama teljes mértékben megtapasztalta a testében és lelkében végbemenő átalakulásokat, melyek a várandósság ezen utolsó szakaszában kulminálódnak. A felkészülés, a várakozás és a remény most összegződnek, ahogy közeleg a legcsodálatosabb pillanat: az új élet megérkezése. Míg a terhesség utolsó napjaihoz közeledünk, mélyen értékeljük a mögöttünk hagyott utat, és örömmel nézünk a jövőbe, amely új kalandokkal és élményekkel vár ránk.

A Babamamaközpont segítségével készülj fel időben a gyermek érkezésére, válogass jobbnál jobb termékeink közül!

 

Avionaut Cosmo I-size babahordozó 0-13kg- Jeans

https://babamamakozpont.hu/Avionaut-Cosmo-I-size-babahordozo-0-13kg-Jeans

 Avionaut babahordozó

 

Disney Micimackó hosszú ujjú belül bolyhos rugdalózó

https://babamamakozpont.hu/Disney-Micimacko-hosszu-ujju-belul-bolyhos-rugdalo

 Disney rugdalózó

Flanel pelenka nyomtatott mintával New Baby rózsaszín It's a GIRL

https://babamamakozpont.hu/Flanel-pelenka-nyomtatott-mintaval-New-Baby-rozsas

 Pelenka, lányos